INSÄNDARE: Kungsholmens gymnasiums elevkår bekräftar samhällsnormer

användarbild

Kungsholmens Gymnasiums elevkår. En elevkår som tror på mångfald, jämlikhet och jämställdhet. En elevkår som tror på att bryta ned samhällsnormer. I många avseenden är den bra inom dessa områden, men det finns vissa luckor i arbetet som bör uppmärksammas. En aktuell situation som har uppstått är att elevkåren har finansierat cheerleadingdräkter för ca 20 000 kr. Dräkterna som skulle beställas var alla tillägnade kvinnligt kön, samt alla i storlek small. Elevkåren tog beslutet att låna ut pengar till köp av dräkterna, utan att ens tänka på vad det ger för signaler. Att vara delaktig i en beställning av sådana dräkter, tillägnade ett visst kön samt endast i en viss storlek, bekräftar och på så sätt accepterar samhällets normer. 

Elevkåren har flera föreningar och projekt som aktivt arbetar mot dessa normer; KG Pride, Femmetopia och Mental Health-projektet, för att nämna några. KG Pride försöker motverka normer i dagens samhälle, genom att exempelvis den senaste veckan belysa samhällsförtrycket av intersexualitet. Mental Health-projektet tar upp psykisk ohälsa bland unga, vilket är extremt viktigt i ett samhälle som bär på så många skadliga normer som vårt gör idag. Femmetopia, Kungsholmens gymnasiums feministiska förening, för aktivt diskussioner kring skönhetsideal och könsmaktsordningen. Alla föreningar och utskottsprojekt utgör en del av elevkåren, således arbetar Kungsholmens gymnasiums elevkår mot sig själv.

För det första, bara det att en aktivitet (såsom cheerleading) dedikeras till ett visst kön, är i sig ett stort bakslag för elevkårens arbete mot samhällsnormer. Det är ren diskriminering och gruppering av kön. Det bekräftar könsroller, vilket är extremt allvarligt och dessutom bryter det mot elevkårens grundläggande ambition och ställningstagande.

Ytterligare ett allvarligt fel med elevkårens handling är dräkternas storlekar. Det är sedan tidigare känt att en vanlig anledning till psykisk ohälsa hos just flickor i ung ålder är samhällets skönhetsideal. Det är extremt motsägelsefullt att kämpa mot samhällsnormer och sedan fatta beslut som stärker dem.

Självklart ska det faktum att elevkåren inte själv beställt dräkterna tas in i beräkningen, men att besluta om att stötta ett sådant projekt är i sig ett extremt snedsteg. Hur kan en förening, i detta fall KGIF, prioriteras, speciellt när deras cheerleadinglag motarbetar andra föreningars arbete? Vad prioriteras egentligen högst – yta eller hälsa? Föreningarna är en del av elevkåren och utgör samma organ. Därför är elevkåren ytterst ansvarig för allt som sker inom föreningslivet. En intressant detalj är även att elevkårens ekonomiskt ansvariga själv varit delaktig i grundandet av cheerleadingen vid Kungsholmens Gymnasium. Jag lämnar det som en öppen fundering.

Inköpet av cheerleadingdräkterna är endast ett exempel på hur inpräntade normerna är i vårt samhälle. Till och med i en skola där det nästan tävlas om vem som är mest politiskt korrekt är det få som reagerar och ser problemen de själva orsakar. Min fråga till elevkåren, den fråga alla bör ställa – vad håller ni på med?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *