Ett svar från Elevkårsledningen

användarbild

I den anonyma insändaren som publicerades i KZINE 22/11 kritiseras Elevkåren för ett inköp av cheerleadingdräkter till skolans cheerleadinglag. Anledningen till att vi skriver detta svar är för att bemöta de allvarliga faktafel som finns i insändaren och klargöra situationen.

Den amerikanska fotbollsmatchen är ett samarbete mellan Kungsholmens Gymnasiums Elevkår och Kungsholmens Gymnasiums Idrottsförening. Elevkårsledningens uppgift i evenemanget är huvudsakligen logistik samt planering och KGIFs huvuduppgift omfattar lagen vilket gör matchen möjlig. Båda parterna har hjälpts åt och är nödvändiga för att göra denna match så bra som möjligt. Eventet har sedan förra året blivit större och då KGIF ansvarar för lagen, vilka är en stor del av eventet, ansåg vi att ett samarbete var självklart. Arbetet är lika fördelat och därav delas vinsten från eventet på de båda parterna. 

Under elevkårsledningens sommarmöte fastställdes en budget för den amerikanska fotbollsmatchen med alla utgifter och kostnader rörande hallen samt biljetter som är nödvändiga för att få eventet att fungera. Utöver de nödvändiga kostnaderna täcker budgeten även utgifter för Tifo, men inte någonting som är relaterat till något av lagen.

Ett av de lag som Kungsholmens Gymnasiums Idrottsförening ansvarar för är cheerleadinglaget och efter många och långa tryouts fick KGIF i höstas ihop ett lag som nu tränar inför fredagens match. Uttagningarna var varken avgränsade efter kroppsstorlek eller genus och var öppna för alla elever på Kungsholmens Gymnasium. Uttagningsprocessen omfattade många steg och godkännaden av olika personer för att vara säker på att alla cheerleaders valdes ut endast på grund av sin kompetens och inga andra faktorer. Till skillnad från det som påstås i artikeln, består cheerleadinglaget av alla kön. De utvalda är väldigt duktiga och har förtjänat sin plats i laget.  

Elevkårsledningen tog beslutet att inköpet av cheerleadingdräkter inte var någonting som Elevkåren skulle finansiera då vinsten från eventet kan läggas på annat. Istället valde KGIF att finansiera dräkterna med sin vinst från eventet. Som en förening bör man följa sitt syfte vid inköp av olika slag, vilket KGIF gör då cheerleadinglaget är ett av deras skollag. Då KGIF inte hade det kapital som behövdes vid beställningen av dräkter, ansökte de om ett lån från Elevkåren som beviljades av Elevkårsstyrelsen. KGIF kommer att betala hela lånet efter matchen och de kommer även att behålla dräkterna i framtiden.

Elevkåren har haft kontakt med de som beställt in dräkterna på grund av lånet och då dräkterna ses som en inventarie eftersom de kommer användas under flera år, var det viktigt att hitta storlekar som passade så många som möjligt. Dräkterna som beställts in är jämnt fördelade i storlekarna XS, S och M samt är endast i elastiska tyger och kan töja sig upp till tre storlekar. Storlekarna är även i amerikanska storlekar och är därför lite annorlunda i förhållande till de svenska storlekarna vi är vana vid. Dräkterna är inte heller bundna till ett kön utan är tillgängliga för alla i cheerleadinglaget. Det är inte heller bara nuvarande cheerleaders som kommer att få dräkterna utan de ses även som en form av tifo som används för att göra reklam för skolan och kommer att bäras av många personer de kommande åren.

Det nämns även i insändaren att Elevkåren jobbar mot värderingarna av sina egna föreningar, vilket inte stämmer. Elevkårsledningen står ej för de åsikter som föreningar har och den agendan som en förening står för, står föreningen för själv och utgör ej Elevkårsledningens åsikter. För att bli en elevförening under Kungsholmens Gymnasiums Elevkår krävs det dock att föreningen stödjer grundläggande demokratiska principer och är förenlig med Elevkårens stadgar. Elevkårsledningen kämpar varje dag med att göra skolan till en säker och trygg plats med så lite normtryck, sexism och psykisk ohälsa som möjligt.

Vidare nämns Elevkårens skattmästare som en av de ansvariga för cheerleadinglaget, vilket är korrekt. Men det har liten inverkan på elevkårens beslut då Elevkårsstyrelsen som helhet röstar igenom allt rörande ekonomi (bestående av 5 röstberättigade styrelseledamöter). Detta är alltså ej hennes egna beslut och som medlem av Elevkårsledningen finns friheten att engagera sig i föreningslivet trots att man sitter som förtroendevald i Elevkåren. Elevkårsstyrelsen har fullt förtroende för att hon kan skilja mellan sina två uppdrag och ej låter de olika uppdragen påverka varandra.

Elevkårsledningen förstår självklart att den anonyma skribenten valde att skriva insändaren efter att ha kommit över den information som denne gjort. Däremot ser vi djupt allvarligt på att denne inte har varit tillräckligt källkritisk. Flera uppgifter som nämndes i insändaren har inte någon verklighetsförankring och kan skada Elevkårsledningens förtroende. I framtiden ser vi gärna att medlemmar tycker till om vår verksamhet och förmedlar sina synpunkter, men att detta görs utifrån korrekta fakta för att undvika situationer som denna.

Ledningen vid Kungsholmens Gymnasiums Elevkår

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *