Utredning av revisionsberättelsen – Del 1 Insparken

11150774_916755428411123_8204688614193650858_n
Foto: Kungsholmens Gymnasiums Elevkår

I den uppmärksammade revisionsberättelsen för elevkåren 2015-16 riktas stark kritik mot bland annat prissänkningen av insparksbiljetterna från 170 kr till 150 kr, vilket ska ha resulterat i en förlust om ca 15.000 kr. Revisionen menar att två ledamöter fattat detta beslut utan befogenhet eller stöd i budget. Styrelsen menar dock att de stod bakom beslutet, som togs informellt, och att det inte med säkerhet går att säga att prissänkningen var en ekonomisk förlust. 

I revisionsberättelsen anklagas skattmästare Martina L och  Isabella Hallin, ordförande för sociala utskottet, för att ha fattat ett beslut att sänka biljettpriserna med 20 kr utan att ha rätten att göra det. Det verkar dock otroligt att ett sådant beslut undgick resten av styrelsen. När vi frågar revisorerna varför endast två personer i ledningen kritiseras för sänkningen av biljettpriserna lyder svaret: 

”Under vår granskning framkom att elevkårens skattmästare och sociala utskottets ordförande var de som tog beslutet att ändra biljettpriset från det som ledningsgruppen beslutat. Enligt de styrdokument som finns i Elevkåren saknade de befogenhet att fatta det beslutet, och de bör istället ha insett att beslutet ankom på styrelsen.

När vi sedan pratar med elevkårsstyrelsen verkar det snarare som att ett informellt beslut tagits: “Det problem som revisionen uppmärksammat är att det aldrig togs ett formellt beslut av ledningsgruppen eller styrelsen – ett beslut som kräver en revidering (ändring) av budget. När det var dags att släppa marknadsföring hade inget beslut tagits och det gjordes därför ett förhastat beslut över telefon av skattmästare och ordförande för sociala utskottet att sänka priset till 150 kr. Ledningen var dock helt enig i detta […] men det var aldrig något som klubbades officiellt under ett möte. Detta är [!] misstaget som begåtts.

Elevkårsstyrelsen tillägger även att alla biljetter sålde slut – något som kanske inte varit möjligt med ett högre pris. Det är oavsett omöjligt för revisionen att spekulera i om beslutet skadat verksamheten eller ej, då de inte kan ha förutspått utfallet av biljettförsäljningen om prissättningen sett annorlunda ut.”

Skattmästare Martina L berättar att biljettsänkningen diskuterats redan på sommarmötet. Dock röstades ett högre pris igenom för garantera att budgeten var balanserad. ”Senare, närmare inpå insparken, insåg vi att budgeten skulle resultera i ett högre resultat och eftersom alla hade varit enade om det sänkta biljettpriset så beslutades det över telefon med ordförande för sociala utskottet.” Hon framhåller även att problemet främst handlar om att beslutet inte var formellt, men att sänkningen inte gjort någon direkt skada för elevkåren. 

Allt material från intervjuerna hittar du här: www.kzine.se/7626

1 reaktion på ”Utredning av revisionsberättelsen – Del 1 Insparken”

  1. Pingback: Utredning av revisionsberättelsen – del 3 Principprogrammet och Framtiden | KZINE

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *