REVISORERNA RIKTAR HÅRD KRITIK MOT DEN AVGÅENDE ELEVKÅRSSTYRELSEN

användarbild

I revisionsberättelsen inför elevkårens årsmöte riktar revisorerna stark kritik mot styrelsen. Bland annat menar de att man sänkt biljettpriser utan styrelsebeslut, misskött hanteringen av lån och att principprogrammet inte har följts. De yrkar på att årsmötet inte ska ge ansvarsfrihet till ordförande Temisan Hambraeus och skattmästare Martina L.

I revisionsberättelsen (sid 25-31 i årsmöteshandlingarna) för verksamhetsåret 2015-16 framförs stark kritik mot elevkårsstyrelsens agerande i flera situationer. Bland annat menar de att man inte har följt principprogrammet och brustit i marknadsföringen för “solidaritetsfonden”. Revisorerna skriver: “Arbetet med solidaritetsfonden och likabehandlingsplanen har varit misslyckat”. Dessutom påpekar de bristande tillgänglighet och en växande skillnad mellan de typiska medlemmarna och de som är aktiva inom elevkåren: “Vi ser en utveckling i Elevkåren där bristande transparens leder till att det endast är en kärngrupp av medlemmar som intresserar sig för och aktivt söker vägar att utöva inflytande i organisationen.”

Stora delar av revisionsberättelsen fokuserar på punkten “Elevkårens hantering av lån” där mycket stark kritik riktas åt flera håll. Lånet beskrivs som “amatörmässigt utformat” och ska ha gett upphov till tvetydigheter. Revisionen skriver att de “…på en rad punkter funnit att lånet har handlagts vårdslöst av styrelsen”. Formuleringen “vårdslöst” motiveras sedan utifrån följande fyra grunder: (1) att skattmästaren, Martina L, var jävig i frågan om lånet, (2) att skattmästaren även medverkade vid beslutet att hälften av vinsten från evenemanget (fotbollsmatchen) skulle tillfalla KGIF, (3) att en större andel av vinsten från matchen (större än beslutat) gick till KGIF och (4) att låneavtalet var undertecknat av Karin Ö, som dessutom var minderårig vid tidpunkten, snarare än KGIF. 

Dessutom kritiseras även två ledamöter som i samband med insparksfesten överskridit sina ekonomiska befogenheter genom att sänka priset på biljetterna från 170 kr till 150 kr. Revisionen menar att endast styrelsen kan besluta om en sådan prissänkning och pekar dessutom på att priset 170 kr var beräknat till att ge en vinst om 500 kr. Revisionen skriver sedan: “I och med att det slutliga resultatet för insparksfesten blev -15 019 kr bedömer vi att intäktsminskningen för Elevkåren till följd av Martina L och Isabella Hallins beslut uppgår till 15 519 kr.” och menar att deras agerande “kan medföra skadeståndsskyldighet”. Därför föreslår de att årsmötet ej beviljar Martina L ansvarsfrihet.

Revisionen föreslår även att ej bevilja ansvarsfrihet för ordförande Temisan Hambraeus som av revisionen anses vara den ytterst ansvarige för Elevkårens verksamhet. Revisionen grundar sitt förslag på den dåliga ekonomiska hanteringen i verksamheten samt “det ignorerade principprogrammet”.

KZINE har sökt svar från samtliga parter och kommer att publicera dessa så snart som möjligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *