Det är nog många elever på skolan som inte tänker plugga vidare direkt efter gymnasiet utan istället hitta ett jobb och försöka tjäna lite pengar, men få kan nog slå det arbete som elevkårens före detta operativa chef, Amalia Holm Bjelke, lyckats få. Hon leder och organiserar hela folkpartisten, EU- och demokratiminisitern Birgitta Ohlssons valkampanj, och hon bjöd också in oss på KZINE till en intervju på Rosenbad som vi inte kunde säga nej till.
Lite spännande är det när vi blir insläppta av vakten in i lobbyn på Rosenbad. Här jobbar inte bara EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson, utan här sitter även hennes valgeneral; elevkårens förra operativa chef Amalia Holm Bjelke. Efter någon minuts väntan kommer hon ner tillsammans med Birgittas sekreterare och vi tar oss till den delen av byggnaden där EU- och demokratiministern och hennes medarbetare jobbar. Vi får en kopp kaffe och slår oss ner mellan allt kampanjmaterial i materialrummet där Amalia håller till, och börjar intervjun om jobbet som hon själv beskriver som “mind-blowing”.
Hon börjar med att berätta hur hon fick det här otroliga jobbet. “Jag hörde talas om Birgitta för första gången för ett och ett halvt år sedan”, säger hon för att sedan gå vidare till att berätta om hur de sedan började interagera på Twitter. Amalia beskriver hur hon skrivit ett blogginlägg som Birgitta uppmärksammat i flera av sina intervjuer och att de sedan börjat prata. Men det var först under Amalias projekt EP-dagarna, som hon hade i våras och där Birgitta medverkade, som ministern verkligen fick se hur Amalia arbetade. “När EP-dagarna hade tagit slut, Birgitta hade varit sista talaren och skulle gå därifrån, så bara nämnde jag i förbifarten att jag skulle ta studenten och på den vägen så ringde hennes medarbetare och undrade om jag var intresserad av att jobba med henne”, berättar Amalia.
Hon hade knappt hunnit hem från sin tågluff innan hon fick börja arbeta med kampanjen, vilken hon beskriver som något speciell. Anledningen till detta speciella, menar Amalia, är för att den är för en person och inte främst för ett parti, även då personen representerar ett parti. Vi får också veta att Birgitta själv har något väldigt speciellt; nämligen en grupp människor som följer henne och som inte alls behöver vara folkpartister. Amalia uppskattar det till att de är runt 200 stycken “Birgitta-aktivister”, varav 75 finns i Stockholm, och där vissa har bakgrund från partier som Centerpartiet, Moderaterna, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ. “Det finns också de som aldrig tidigare har gjort någonting politiskt, men som bara: ‘Sverigedemokraterna har gått för långt, nu måste jag engagera mig, för det här skamligt’.”
När jag frågar ifall den här gruppen med Birgitta-aktivister inte blir som en slags utbrytargrupp ur Folkpartiet, svarar Amalia att det mer handlar om att de här människorna ser partiet genom Birgitta, ser det på ett sätt som de inte tidigare har gjort. Hon menar att Birgitta fortfarande är Folkpartist in i benmärgen, men att det som lockar är att hon är en sådan stark feministisk profil för Sverige, och även att hon engagerat sig för HBTQ-personers rättigheter och andra minoriteter.
När vi ändå kommit in på feminism, ber jag henne förklara en slogan som få personer kan ha missat; nämligen Folkpartiets “Feminism utan socialism”. “Ja den är ju kontroversiell i vissa områden”, börjar hon. Hon förklarar hur “Feminism utan socialism” handlar om att liberaler också erkänna strukturer i samhället som överordnar män kvinnor, men att man tror att individen kan komma ur dem med hjälp från staten. Hon berättar att man jobbar med kapitalism som verktyg, att man tror på den fria marknaden och att “man ska se till att kvinnor kan arbeta, att kvinnor ska tjäna lika mycket som män för att man alltid ska kunna ta sig ur ett dåligt förhållande eller en dålig situation. Mycket är liksom mot hemmafrusidealet.” Hon tar upp karriärtjänster inom kvinnodominerande yrken, t.ex. lärare och specialsjuksköterska, som konkreta exempel från verkligheten. Hon säger också att man som liberal feminist vill arbeta mycket emot mäns våld mot kvinnor, och även införa samtyckeskrav i våldtäktslagstiftningen.
Ett exempel där det finns splittringar inom partiet är föräldraförsäkringen. Amalia säger att olika grupper inom partiet vill gå olika långt, men att hela partiet enat sig om en tredje pappamånad. “Det är ingen hemlighet att Brigitta gärna skulle se att det går längre”, säger hon och berättar att Birgitta brukar säga att om föräldraförsäkringen skulle införas idag så skulle den helt klart vara individualiserad, men eftersom det inte är så det står till, så är det inte konstigt att man måste ta en månad i taget. Hon vill också poängtera att när fler och fler pappor tar ut en extra månad, som kommer det normalisera att pappor stannar hemma längre med barnen. Resultatet, menar Amalia, är att kvinnor inte längre kommer bli diskriminerade på arbetsmarknaden på grund av fördomar om att de kommer stanna hemma längre än en man om de får barn.
Vi lämnar föräldraförsäkringen och jag går vidare till att fråga om Amalia delar Birgittas politiska åsikter till punkt och pricka. Hon svara direkt nej, och tar upp en Birgittaflyer där man kan jämföra sina åsikter med Birgittas, och säger att hon faktiskt inte håller med om alla punkter. Hon ger punkten “1% bistånd” som exempel, och säger att hon gärna skulle vilja se mer bistånd. “Det är såhär småsaker, men ideologin, de grundläggande värderingarna är totalt samma.”
“Feminism utan socialism” har dock visat sig vara en inte helt riskfri slogan. Amalia berättar att hon senast i helgen blivit påhoppad och spottad på av en tjej just därför att hon bar en Birgittakasse. Hon säger att Folkpartiet rent statistiskt är det partiet som minst svenskar har något emot, men att just “Feminism utan socialism” verkar vara något som upprör vissa människor. Anledningen till det, tror Amalia, är för att det inte riktigt finns någon förklaring till sloganen. Det är helt enkelt bara Jan Björklund som står och ler på en valaffisch och så står det “Feminism utan socialism”. Amalia menar att det just därför som det är så viktigt att Birgitta får komma fram, och att de därför haft, och kommer ha, flera så kallade “homepartys” där Birgitta berättar om sin politk och folk får ställa frågor. Bland annat kommer de ha ett homeparty på Kungsholmens Gymnasium och även ett dubbelhomeparty med Gudrun Schyman på Kulturhuset.
När jag slutligen frågar om Amalia har några planer på att engagera sig politiskt igen i framtiden, svara hon att hon inte skulle tacka nej till liknande jobb till det hon har nu men att det hon främst vill blir skådespelerska. På frågan “Varför man ska rösta på Birgitta och Folkpartiet” svara hon enkelt att man ska rösta så om man är liberal och feminism. “Är man socialist och feminist ska man rösta på Fi tycker jag.”