Fikarns Saffranssnurror med mandelfyllning

jul 3

Nu när Lucia nalkas delar Fikarn af Kungsholmen med sig av ett av sina bästa julrecept. Bullarna är enkla att baka och kommer bli en given succé bland alla, även hos de strängaste av lärare. Ta tillfället i akt och bjud hela klassen på denna uppdaterade variant av klassiska lussekatter. Eller varför inte komma och avnjuta dem med en stor kopp thé på Fikaföreningens JULMÖTE nu på fredag. Vi kommer hålla till i 6406 från 15.00 och framåt. Mys med oss på årets sista möte!

Ingredienser:

50 g jäst
5 dl mjölk 3%
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
1 g saffran (2 kuvert)
1 tsk salt
14 dl vetemjöl, ev. lite mer samt till utbakning

250 g mandelmassa
100 g smör
1-2 msk mjölk

1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling
pärlsocker

Gör så här:

1. Värm mjölk och smör i en kastrull tills det är fingervarmt (ca 37°).
2. Smula ned jästen i en stor bunke. Tillsätt lite av den ljumma mjölkblandningen, rör tills all jäst löst sig. Blanda sedan ner resten av mjölkblandningen.
3. Blanda sedan ner kesella, socker, salt och saffran.
4. Tillsätt mjölet, ca 2 dl i taget, och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det skulle behövas.
5. Täck därefter degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
6. Gör mandelfyllningen genom att vispa ihop mandelmassa och smör. Tillsätt lite mjölk för att få kosistensen bredbar.
7. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda i några minuter.
8. Dela upp degen i två halvor och kavla sedan ut varje halva till en rektangulär kaka på bakbordet.
9. Bred ut mandelfyllningen över degen. 
10. Rulla sedan ihop degen och skär upp rullen i ca 24 bitar, placera dem i pappersformar med snittytan uppåt.
11. Låt sedan bullarna jäsa i ytterligare 45 min under bakduk.
12. Sätt ugnen på 225°.
13. Vispa sedan upp ägget med en matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen. Strö över pärlsocker.
14. Grädda i ugnen ca 6-9 minuter, tills bullarna blivit gyllenbruna.
15. Tag ut och låt bullarna svalna på galler.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *